Wzrost spożycia białego mięsa w Norwegii
W Norwegii w 2008 r. nastąpił duży wzrost spożycia białego mięsa. W największym stopniu dotyczyło to mięsa indyków, którego konsumpcja wzrosła o 26% w porównaniu do poprzedniego roku. Zwiększyło się też spożycie mięsa kurcząt. Wzrosło ono o 12%. Najpopularniejsze były filety z kurcząt. W znaczny sposób wzrosło też spożycie całych kurcząt, ich mielonego mięsa oraz jego konsumpcja w hot-dogach. Ocenia się, że spożycie mięsa białego będzie rosło również w bieżącym roku. Mięso kurcząt i indyków jest najpopularniejsze wśród młodych ludzi. Wzrasta również jego spożycia wśród mężczyzn. Panie wybierają zwykle filety, a panowie – nogi i skrzydełka. Za zaletę białego mięsa uważa się niską zawartość w nim tłuszczu.
Autor: Wanda Mierzecka - Rolniczy Magazyn Elektroniczny CBR
Wasze komentarze:
Copyright © 2010 by www.AgroTargi.com.pl Wszelkie prawa zastrzeżone