Szukaj w serwisie

XIV Święto Kwitnącej Wiśni

Poniedziałek, 10 maj 2010 / kategoria: Imprezy krajowe / źródło: MODR Warszawa Oddział w Radomiu

W dniu 8 maja 2010 roku w Długowoli powiat Lipski odbyło się XIV Święto Kwitnącej Wiśni. Seminarium poświęcone było nie tylko kwitnącej wiśni i pszczole miodnej, a także naturalnej ochronie w uprawach ogrodniczych, rolniczych, w hodowli zwierząt i pszczół oraz środowiska naturalnego z zastosowaniem Efektywnych Mikroorganizmów.

Polska jest w dalszym ciągu liczącym się producentem owoców Wiśni w Europie i na Świecie. Takie potęgi sadownicze jak Włochy, Francja, Hiszpania, Holandia i Belgia reprezentujące nowoczesne sadownictwo nie uprawiają wiśni.

Przypomnę, że w Polsce najwięcej owoców wiśni zbiera się w Województwie Mazowieckim ok. 31%, (w regionie radomskim - rejon Lipska), lubelskim ok.14%, łódzkim ok.11% z łączną powierzchnią około 40 tyś ha. Natomiast w produkcji owoców czereśni województwo mazowieckie dostarcza ok. 21%, śląskie ok. 16% i wielkopolskie ok.15%.

W Polsce wiśnie są trzecim pod względem ważności gatunkiem surowca owocowego dla przemysłu po jabłkach i truskawkach. Około 2/3 zbiorów owoców wiśni zużywa się w kraju, a 1/3 przeznaczona jest na eksport w postaci przetworzonej, mrożonej lub świeżej. Naukowe badania wykazały, że owoce wiśni spożywane przez konsumentów w różnych postaciach (surowe, mrożone, suszone czy w postaci rodzynek, dżemów, soków) podnoszą ich zdrowie, głównie u tych co mają problemy z układem krążenia, chorobą serca, nerek.

Mając na względzie zdrowie konsumentów oraz ochronę środowiska naturalnego wprowadza się w technologii uprawy wiśni „Integrowaną Produkcję Owoców", z maksymalnym ograniczenie stosowania pestycydów, wręcz produkcję owoców metodą proekologiczną bez użycia pestycydów.

Tematem głównym XIV Święta Kwitnącej Wiśni to "Życie gleby i roślin, a nawożenie doglebowe i dokarmianie dolistne makro- i mikropierwiastkami oraz zastosowanie Efektywnych Mikroorganizmów i ich wpływ na zdrowie zwierząt, pszczół i ludzi".

Pierwszym tematem technologicznym podczas seminarium było omówienie przez Panią dr Lidię Sas Paszt z Instytutu Sadownictwa i Kwiaciarstwa ze Skierniewic innowacyjnych technologii dla upraw sadowniczych, proekologiczne metody uprawy: wiśni i innych gatunków roślin sadowniczych.

Następnym bardzo ważnym zagadnieniem podczas seminarium było omówienie roli pożytecznych mikroorganizmów w życiu gleby, roślin, zwierząt i pszczół przez Pana mgr inż. Sławomira Gacki z firmy ProBiotics z Bratuszyna oraz przez Pana mgr inż. Michała Morelowskiego z Dolnośląskiego Centrum Mikroorganizmów stosowanie pożytecznych mikroorganizmów w hodowli pszczoły miodnej. By słuchacze (sadownicy i rolnicy) biorący udział w tym seminarium dobrze zrozumieli sprawę Efektywnych Mikroorganizmów Pani mgr inż. Emilia Figurska z firmy Greenland z Trzcianki oprócz omówienia wpływu Efektywnych Mikroorganizmów na środowisko naturalne, w produkcji ogrodniczej i rolniczej wyświetliła krótki ponad 15 minutowy film. Posunięcie to było bardzo trafne, gdyż przybliżyło to poznanie i zrozumienie roli mikroorganizmów przez rolników i sadowników. W filmie pokazano jak wyglądają mikroorganizmy, jak walczą te pożyteczne mikroorganizmy z pasożytniczymi grzybami nie tylko w glebie. W wyświetlonym filmie wyraźnie było podkreślone jak ważną rolę spełnia orka w utrzymaniu i rozwijaniu się życia biologicznego w glebie co bardzo wpływa na, nie tylko wielkość ale jest bardzo duży wpływ Efektywnych Mikroorganizmów na jakość konsumpcyjną i przetwórczą otrzymywanych produktów z produkcji ogrodniczej i rolniczej. Następnym bardzo ważnym wręcz podstawowym zagadnieniem od którego w głównej mierze zależy czy proces namnażania się w glebie mikroorganizmów i grzybów mikoryzowych będzie szybko postępował czy wręcz nie będzie pozytywnych szybkich efektów, jest to kwasowości gleby i zawartości materii organicznej w glebie. To zagadnienie bardzo dokładnie omówiła przedstawiając na slajdach swoje wystąpienie Pani dr Bogumiła Nestorowicz z firmy OMYA z Warszawy. Chcąc otrzymać pozytywne działanie na polach uprawnych, czy na łąkach, a także w sadach i jagodnikach należy najpierw zmniejszyć kwasowość gleby przez stosowania wapna węglanowego - kredy Mielnickiej, która najbezpieczniej i najszybciej odkwasza glebę.

W drugim swoim wystąpieniu Pani dr Lidia Sas Paszt podkreśliła jak ważną rolę mają, mikoryzacja i ściółki organiczne na wzrost i plonowanie roślin sadowniczych oraz poprawę stanu odżywienia roślin w składniki mineralne (P, K, Ca, B, Fe, Mn i Zn). Poinformowała też słuchaczy seminarium, że mikrobiologiczne analizy gleb traktowanych substratami mikoryzowymi i ściółkami wykazały, że niektóre z nich mogą wpływać na zwiększenie liczebności populacji pożytecznych bakterii i grzybów, a także zwiększają ich potencjał ukierunkowaniem na eliminację chorobotwórczych patogenów glebowych.

Pan dr Bogdan Jarociński w swoim wystąpieniu nawiązał do ostatnich przymrozków napływowych w różnych częściach Polski. W rejonie Przysuchy i Wieniawy temperatura w dniach 2-4 maja spadła do -6oC. Gdyby Ci sadownicy co pokazane zostało na slajdach nie chronili swoich sadów poprzez dokarmianie dolistne Alkalinem KB+Si nie uchroniliby swoich sadów czereśniowych i wiśniowych, a także porzeczkę czarną w czasie kwitnienia od przemarznięcia kwiatów. Poinformował również czym, jak i kiedy należy dokarmiać dolistnie rośliny sadownicze by wpłynąć na podwyższenie odporności roślin na niskie temperatury podczas przymrozków i mrozów wiosennych. A także na regenerację tkanek roślinnych. Pytano by dokładnie podać jakie w gospodarstwie Państwa Jaroszów zastosowane były nawozy dolistne. Były stosowane: Alkaniny oraz Fostar, Wapnovit, Foscalvit, Tytanit, Bormax, a także Chelaty forte i Mikrovity Fe, Cu, Zn, Mn. Przedstawiono informację na temat nawozów typu „U" (szeroko ten temat jest omówiony w materiałach seminaryjnych XIV Święta Kwitnącej Wiśni). Nawozy do dokarmiania dolistnego, które stosowane w ogrodnictwie i rolnictwie utrudniają rozwój patogenów chorobotwórczych (grzyby i bakterie) oraz szkodników.

Zagadnienia te z wapnowaniem gleb w sadach i w uprawach rolniczych, a także wykorzystanie makro- i mikropierwiastków przez system korzeniowy z gleby uzależnione jest właśnie od kwasowości gleby pod naszymi uprawami. Te wszystkie omawiane zagadnienie bardzo dokładnie omówił podsumowując całe seminarium w swoim wystąpieniu i podczas dyskusji, która się znacznie przeciągnęła, Pan dr Bogdan Jarociński z MODR w Warszawie, Oddział w Radomiu.

Podczas seminarium na placu przed Szkołą Podstawową w Długowoli prezentowały się różne firmy środków produkcji dla sadownictwa oraz kiermasz wydawnictw. Zaprezentowano i omówiono technikę obsługi otrząsarek do mechanicznego zbioru owoców wiśni, śliw i czereśni. Prezentowano różne ciągniki sadownicze z Zakładu Zaopatrzenia Ogrodniczego z Warki i z Firmy Agrobard z Przytyka. Firma Intermag i Ekodarpol oraz Instytut Nawozów Sztucznych w Puławach i TIMAC Agro - Tarnowo Podgórne, prezentowały nawozy makro- i mikroelementowe, a także nawozy typu „U". Nie sposób jest wymienić wszystkie firmy, które się prezentowały na XIV Święcie Kwitnącej Wiśni, a ich reklamy są zamieszczone w materiałach seminaryjnych, które można zakupić w Oddziale w Radomiu.

Zainteresowani też sadownicy z innych województw odwiedzili wraz z Panem dr Bogdanem Jarocińskim sad gruszowy u Państwa Krystyny i Romana Jaroszów w Aleksandrowie, powiat Lipsko, który w okresie zimy 2005/2006 rok został bardzo mocno przemarznięty, a który po zregenerowaniu drzew poprzez dokarmianie pierwiastkami życia makro- i mikroelementowymi oraz nawozami dolistnymi typu „U" dobrze co roku owocuje. Sadownik nadal dokarmia dolistnie drzewa w sadzie gruszowym i nie tylko w sadzie gruszowym ale w całym swoim gospodarstwie. Wszyscy zainteresowani przemarznięciami przeszli do sadów różnych gatunków roślin sadowniczych by naocznie zobaczyć i przekonać się jak wpływa na stan zdrowotny i regenerację tkanek dokarmianie dolistne odpowiednimi nawozami dolistnymi w poszczególnych fazach rozwojowych roślin sadowniczych.

W wydanych już przez Państwową Inspekcję Ochrony Roślin i Nasiennictwa w Warszawie metodykach Integrowanej Produkcji Owoców np. wiśni, jabłoni, truskawek i in. gatunków roślin sadowniczych w rozdziałach o dokarmianiu dolistnym jest też zamieszczona informacja o dokarmianiu nawozami dolistnymi typu „U".

Źródło: MODR Warszawa Oddział w Radomiu
Autor: dr Bogdan Z. Jarociński
Dodaj swój komentarz
Autor komentarza:
Treść komentarza:
Kod:
Wpisz kod:
Akceptuję regulamin

Wasze komentarze:

Brak komentarzy

Kategorie:

Agro News / Imprezy krajowe / Nowości rynkowe / Imprezy zagraniczne / Konferencje
 

PROJEKT I WYKONANIE: www.themedia.pl
GŁÓWNA / O NAS / REKLAMA / POLITYKA PRYWATNOŚCI / KONTAKT
Copyright © 2010 by www.AgroTargi.com.pl Wszelkie prawa zastrzeżone