XXIV Krajowa Wystawa Zwierząt Hodowlanych
Od dziś do niedzieli (1 - 3 października) będzie można oglądać najpiękniejsze zwierzęta hodowlane w Polsce
TRADYCYJNE JADŁO
Produkty Regionalne i Tradycyjne to produkty wysokiej jakości wynikającej z ich tradycyjnego charakteru, posiadające szczególną jakość, reputację lub inne cechy odróżniające je od innych należących do tej samej kategorii. Są one własnością społeczną ponieważ ich produkcja opiera się na historii, tradycji, czy specyfice miejsca.
Polska posiada ogromne potencjalne możliwości wytwarzania takich produktów ze względu na tradycyjne rolnictwo, rodzinne gospodarstwa rolne, dużą ilość siły roboczej na obszarach wiejskich, czyste środowisko naturalne i ogromne bogate, zróżnicowane dziedzictwo kulturowe. Dużym potencjałem polskiego rolnictwa jest wytwarzanie żywności naturalnej, zdrowej i wyjątkowo smacznej, w przeciwieństwie do większości produktów dostępnych na całym obszarze UE, które produkowane na skalę przemysłową, tracą swoje walory smakowe i odżywcze.
Produkty Regionalne i Tradycyjne, w skład których wchodzi mięso, sery, owoce, warzywa, ryby, jaja itp., wytwarzane i przetwarzane są w tradycyjny i nie zmieniony od lat sposób. Produkty te są wyjątkowo cenione w UE, gdyż są synonimem zdrowia i wyrazem ochrony dziedzictwa kulturowego regionalnej kuchni. Dlatego też bardzo często stanowią one o atrakcyjności turystycznej regionów i decydują o ich skutecznej promocji w krajach Unii Europejskiej.
Organizowany w ramach współpracy Międzynarodowych Targów Poznańskich z Urzędem Marszałkowskim Województwa Wielopolskiego - Salon Produktu Regionalnego i Tradycyjnego, odbywać się będzie w pawilonie 8A, gdzie wystawcy zaprezentują wytwarzane tradycyjną metodą produkty spożywcze. Wśród nich znajdą się: różnego rodzaju wędliny i mięsa, lody, sery, jogurty, maślanki, oscypki, produkty z wyroby z mleka koziego, najrozmaitsze odmiany pieczywa, piwo, ketchup, mikstury z miodu i ziół do apifitoterapii oraz cukierki krówki.
Salon Produktu Regionalnego i Tradycyjnego to nie tylko delikatesy. Odwiedzający pawilon 8A, będą mogli zobaczyć również: organiczną biżuterię, artykuły zapachowe, kosmetyki naturalne, nie szkodzące środowisku środki czystości, ekologiczne artykuły ogrodnicze, wyroby z siana, czapki, kwiaty z naturalnych surowców oraz szeroko pojęte rękodzieło.
NIE LADA ATRAKCJE
W tym roku, organizatorzy XXIV Krajowej Wystawy Zwierząt Hodowlanych, przygotowali szereg atrakcji.
Muzeum Narodowe Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie po raz kolejny zaprezentuje swoje eksponaty. Stoisko będzie podzielone na dwa stanowiska. Na pierwszym, zainscenizowanym jako prace polowe podczas zbioru ziemniaków i prezentującym wykorzystanie koni w gospodarstwie przedstawione zostaną eksponaty takie jak wóz polowy typu „Hela" motyczki do zbioru ziemniaków, kosze wiklinowe. W drugiej części ekspozycji przy pomocy modelu sztucznej krowy zaprezentowany zostanie przydomowy wychów i przerób mleka. Zwiedzający będą mogli zapoznać się z takimi eksponatami jak maselnice, foremki do masła, prasy do sera. Odwiedzający stoisko będą mieli możliwość wydoić sztuczną krowę oraz samodzielnie ubić masło w starodawnej kierzynce. Ekspozycja przygotowana przez Muzeum Narodowe Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie będzie demonstracją zwyczajów i obyczajów związanych z hodowlą zwierząt
Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu przygotuje wystawę pt.: "Skąd się wzięła krowa?", na której przy pomocy planszowej ekspozycji oraz czaszki Tura, pracownicy UP dowiodą, że krowa pochodzi właśnie od tego gatunku zwierząt.
Wydawnictwo „Top Agrar Polska" przygotowało konkurs „Kto wydoi więcej?". Uczestnicy, będą ze sobą konkurowali o to kto podczas zaledwie dwóch minut wydoi więcej mleka. Konkurs będzie się odbywał każdego dnia w pawilonie nr 1. „Top Agrar Polska" przewidział dla zwycięzców bardzo atrakcyjne nagrody.
To nie jedyny konkurs przewidziany w programie tegorocznej KWZH. Polski Związek Hodowców i Producentów Trzody Chlewnej POLSUS, przy współpracy z Top Agrar Polska oraz z BENTLEY FARM jest organizatorem konkursu „Ile waży świnia?", który został zlokalizowany w pawilonie nr 12.
Ponadto Związek Hodowców Owiec i Kóz w Łasku przygotował pokaz pracy psa pasterskiego z psem rasy Border Collie i kozami.
Po raz pierwszy w Polsce będzie można kibicować, grającym „w nogę" kurom ras rodzimych. Instytut Zootechniki - Państwowy Instytut Badawczy jest pomysłodawcą i organizatorem tego specyficznego meczu. Na boisku o powierzchni 4m x 2,5 m, swoje siły zmierzą kury rasy Zielononóżka Kuropatwiana oraz Rohde Island White. W każdej drużynie zagra jeden kogut i pięć kur. Tym niecodziennym rozgrywkom będzie można się przypatrywać w sobotę 2 października oraz w niedzielę, 3 października, odwiedzając pawilon nr 12.
Również po raz pierwszy, odwiedzający KWZH będą mieli okazję prześledzić cały proces wylęgu strusiego pisklęcia z jaja. Właściciel strusiej farmy przywiezie aż pięć jaj, które niezwłocznie umieści w tzw. „klujnikach" - specjalnych ptasich inkubatorach. Jaja już od dawna były pielęgnowane w taki sposób, by wylęgły się podczas Wystawy, 41 dnia po złożeniu jaja przez matkę. Przewidujemy, że całkowity czas wylęgu może sięgnąć nawet 12 godzin. Ponieważ jesień, nie jest okresem wylęgu strusi, miejmy nadzieję, że matka natura nie przeciwstawi się tak wyczekiwanemu przez nas wydarzeniu.
Po tak intensywnych rozrywkach, zwiedzający będą mogli wypocząć podczas przejażdżki bryczka po terenie targowym oraz posilić się, degustując najlepsze w Polsce wyroby z wieprzowiny i wołowiny lub kosztując wysokiej jakości produkty eksponowane w Salonie Produktu Regionalnego i Tradycyjnego.
BOGATY PROGRAM
Program rozpisany na dzień pierwszy Wystawy obejmuje m.in.: ocenę zwierząt na ringach i przy stanowiskach ekspozycyjnych, bezpośrednio po której odbędzie się dekoracja wyróżnionych okazów oraz wręczenie nagród ufundowanych przez sponsorów. Pierwszego dnia uczestnicy Wystawy będą mogli zobaczyć pokaz skór zwierząt futerkowych oraz pokaz użytkowania roboczego koni w typie sztumskim i sokólskim. 1 października będzie można wziąć udział w seminarium, przyjrzeć się konkursom, przejechać się bryczką po terenie wystawowym konkursy oraz wziąć udział w degustacji wyrobów z wieprzowiny.
Drugi dzień Wystawy rozpocznie się konkursami konnymi, prezentacją zwierząt ras rodzimych, oraz szkoleniami, podczas których będzie można nabrać wprawy w ocenianiu typu i budowy bydła mlecznego jak również w ocenianiu pokroju bydła mięsnego. Tego dnia będzie można przyjrzeć się prezentacjom bydła ras mlecznych i mięsnych, trzody chlewnej, drobiu, owiec i kóz oraz prezentacjom zwierząt futerkowych, koni i kuców szetlandzkich. Przed południem będzie miało miejsce uroczyste otwarcie XXIV edycji Krajowej Wystawy Zwierząt Hodowlanych. Tuż po nim, przy udziale Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi - p. Marka Sawickiego, odbędzie się wręczenie nagród championa i wicechampiona najwyżej przez jurorów ocenionym okazom. Nadanie trofeów połączone będzie z prezentacją zwierząt na ringach.
Ostatni dzień ekspozycji rozpocznie się ceremonią wręczenia złotych i srebrnych medali, dyplomów, oraz nagród specjalnych uczestnikom KWZH. Uroczystości towarzyszyć będzie pokaz nagrodzonych zwierząt. W programie rozpisanym na trzeci dzień Wystawy, znajdą się również seminarium, organizowane przez Polski Związek Hodowców Koni. Zwiedzający kolejny już dzień, będą mogli podziwiać prezentowane na Wystawie zwierzęta. Trzeciego dnia na pewno nie zabraknie konkursów, przejażdżek bryczką, pokazów oraz atrakcji dla najmłodszych.
Wasze komentarze:
Copyright © 2010 by www.AgroTargi.com.pl Wszelkie prawa zastrzeżone