Wzmacniający preparat obniżający liczbę komórek somatycznych w mleku
Działanie:
- obniża liczbę komórek somatycznych w mleku
- zwiększa zawartość białka w mleku
- podnosi wydajność mleczną
- obniża zawartość mocznika w mleku
- zmniejsza zagrożenie wystąpienia ketozy
- ogranicza rozwój flory patogennej
- redukuje występowanie zaburzeń trawienia
- zapobiega występowaniu schorzeń racic
Herbatan dry jest mieszanką naturalnych substancji aktywnych wykazuje więc działanie immunostymulacyjne oraz bakteriostatyczne powodując obniżenie liczby komórek somatycznych w mleku. Zawarte w Herbatanie dry taniny z kasztanowca tworzą kompleksy z białkami paszy redukując ich degradację w żwaczu. Efektem jest wyższa mleczność i większa zawartość białka w mleku przy jednoczesnym obniżeniu wytwarzania toksycznie działającego amoniaku. Ponadto Herbatan dry ogranicza rozwój flory patogennej stymulując jednocześnie rozwój symbiotycznej mikrofl ory żwacza. Przyspiesza także eliminację toksyn z ustroju, a dzięki zawartości olejku goździkowego działa odkażająco na układ pokarmowy. Olejek cynamonowy stymuluje wydzielanie śliny oraz soków trawiennych i żółci. W efekcie Herbatan dry zapobiega występowaniu zaburzeń trawienia. Jednocześnie wyciąg z pączków goździków powoduje zwiększenie produkcji kwasu propionowego, który może zostać wykorzystany do syntezy laktozy. Dzięki temu wzrasta wydajność mleka, a obniżeniu ulega ryzyko wystąpienia ketozy. Olejek cynamonowy zwiększa także ukrwienie narządów płciowych, natomiast cynk aktywizuje enzymy decydujące o implantacji zarodków, co prowadzi do poprawy wskaźników rozrodu. Zapobiega on również występowaniu schorzeń wymion i racic oraz parakeratozie żwacza.
Stosowanie: podawać po wymieszaniu z paszą na 2 tygodnie przed wycieleniem i przez minimum 100 dni laktacji w ilości 50 g na sztukę dziennie. Preparat wykazuje działanie nasilające się w czasie. Minimalny zalecany okres stosowania wynosi 3 miesiące. Preparat można stosować przez cały rok bez ograniczeń, w zależności od kondycji i stanu zdrowotnego zwierząt.
Surowce: kora cynamonowca, olejek goździkowca, taniny z kasztanowca, chelat cynku, drożdże piwne, młóto.
Opakowanie: kartony 20 kg.